Sex fantastiska ungdomsprojekt under paraplyet Ung kraft och vilja
Sedan sommaren har vår ungdomscoach Åsa Johnsson rullat igång sex olika projekt av och för ungdomar mellan 13 och 25 år.
Ung kraft och vilja är ett paraplyprojekt som ska göra det möjligt för unga personer i vårt Leaderområde att söka ekonomiskt stöd för aktiviteter som ryms inom utvecklingsstrategins övergripande mål. Initiativet till aktiviteterna ska komma från de unga enligt devisen ”av unga – för unga”.
Ansökan beviljades av Jordbruksverket den 22 augusti 2018. Stödet kommer från landsbygdsprogrammet 2014–2020, och finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Kids Zone
Som sökande till detta projekt står Örkelljungas ungdomsråd. Projektledare är Annie Hansson Berg och Cajsa Torkelson. Kids Zone ägde rum den 1 juni, i samband med Örkelljungadagarna, ett arrangemang som lockar många besökare till byn.
Målet med ungdomsrådets projekt var att sprida information om att rådet finns, locka nya medlemmar samtidigt som man ville ge de yngre barnen som besökte Örkelljungadagarna gratis aktiviteter i from av bland annat tipsrunda och en hoppborg.
Projektledarna känner sig väldigt nöjda med sin dag och fick många besökare till sitt stora piratskepp.
Slutbelopp 8 556 kronor.
B Breakers
När Amjad Helal flyttade till Båstad så ville han lära sig att dansa. Dans har varit hans stora intresse enda sedan han var barn. Amjad fick information via Musteriet i Båstad om att det fanns projektstöd att söka via Leaders ungdomsprojekt. Amjad bestämde sig då för att på egen hand arrangera workshop och kurser i breakdance med hjälp av en danslärare. Aktiviteterna som var gratis riktade sig mot unga mellan 15 och 25 år. Amjads mål var att breakdance ska bli en del av dansutbudet i Båstad kommun.
Slutbelopp 20 000 kronor.
Slimeparty
Som sökande till projektet Slimeparty står den ideella föreningen Cityidrotten i Landskrona. Cityidrotten skapar en meningsfull fritid genom att anordna olika aktiviteter för barn och unga i Landskrona kommun. Hos Cityidrotten finns det ungdomsledare som ansvarar för olika aktiviteter och det är två av dessa som står som projektledare för Slimeparty, Alia och Albatrim.
Alia och Albatrim får ofta höra av unga att inga aktiviteter finns ute i byarna, därför ville de genom att anordna slimeparty skapa gemenskap och delaktighet bland de unga utanför staden. Projektet genomfördes i de tre orterna: Asmundtorp, Glumslöv och Häljarp under sommaren 2019 och lockade över 170 besökande unga som tillverkade slime i regnbågens alla färger.
Slutbelopp 8 926 kronor.
Skåne epameet
Bakom ungdomsprojektet Skåne epameet står systrarna Izabella och Ellinor Kronholm. Ellinor har ett stort motorintresse, kör själv EPA och har deltagit i olika tävlingar. Izabellas intresse är att arrangera och organisera event och ser genom detta projekt en möjlighet att lära sig mer inom detta område.
Ellinor och Izabella vill genom Skåne epameet höja statusen för epan och framförallt anordna träffar som är organiserade och har tillstånd. Det finns många ungdomar runt om i Skåne som kör EPA som saknar ett evenemang likt Skåne epameet, anser projektledarna.
Syftet med projektet är att förena ungdomar med gemensamma intressen och bidra till en mer meningsfull fritid. Målet var att genomföra en endagarsträff med utställning och tävlingar. Skåne epameet ägde rum i slutet av augusti och lockade över 400 besökare. Idag är tjejerna i full gång med att planera nästa stora träff och hoppas en dag nå sitt mål att arrangera Sveriges största EPA-träff.
Slutbelopp 20 000 kronor.
Les filles curieuses
Annie, Norma och Marta är de enda elever som läser franska i årskurs nio på Ekeby skola. Att intresset för språkstudier minskar bland elever är något som tjejerna vill ändra på. Med franskan som utgångspunkt, skrevs två ansökningar ihop. I projektet L´aventure francaise besöker tjejerna Ecophones kontor i Hyllinge samt deras kontor utanför Paris. Hur ser arbetsmiljön ut i Sverige jämfört med Frankrike? Hur ser kontakterna ut mellan företagen? Vilka språkkunskaper krävs på de olika positionerna i företagen är några av de frågor som projektet ställer sig.
I projektet Comparaison en Thonon les Bains jämför tjejerna sina tonårsliv med tonåringars i den franska byn Thonon les Bains. En heldag spenderades på den lokala skolan där Annie, Marta och Norma fick delta på olika lektioner och prata med eleverna.
Tjejerna tillbringade en vecka i Frankrike och deras resa gick att följa genom en vlogg. Just nu är tjejerna i full gång med att ordna bilder till en utställning på Ekeby bibliotek och en föreläsning för föräldrar.
Sökt belopp för båda projekten 29 834 kronor.
Rock by Flownet
FlowNet skapades av ungdomar i Örkelljunga sommaren 2017, för att tillsammans bygga en plattform för datorspelsentusiaster i lokalområdet. Sedan FlowNet bildades har de arrangerat ett antal LAN i Örkelljunga.
Vid varje LAN vill FlowNet förändra och förbättra sitt event och skapa nya upplevelser för sina besökare, och tanken att arrangera en konsert föddes. Målet på längre sikt är att anordna en festival där besökare ska kunna ta del av ett större utbud aktiviteter utöver gaming.
Till konserten har FlowNet tagit kontakt med två lokala rockband. Banden har producerat ny musik och konserten kommer därför även att vara en releasekonsert för båda banden på hemmaplan.
Konserten ägde rum i Forum (Örkelljunga) den 30/11.
Sökt belopp 18 500 kronor.
|